Monday, December 26, 2016

Praznični kakavovi piškoti


Za 2 do 3 pladnje piškotov potrebujemo:
- 300 g gladke moke
- 60 g kakava v prahu
- 1 izravnano čajno žličko pecilnega praška
- ščepec soli
- 120 g rjavega muscovado sladkorja
- 1 čajno žličko vanilijeve esence ali 1 vanilijev sladkor
- 150 g veganske margarine
- 40 ml rastlinskega mleka

za okras pa:
- 1/2 skodelice sladkorja v prahu
- 2 žlici vode

Priprava:
• V večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek in kakav. 
• Dodamo sladkor in ščepec soli ter dobro premešamo.


• Dodamo hladno margarino (z žlico jo razdelimo na več delov) in jo s prsti vtremo v suhe sestavine, da dobimo nekoliko drobtinasto zmes. Nato na sredi naredimo jamico, dolijemo 0.4 dcl hladnega rastlinskega mleka in (s čim manj gnetenja) zamesimo testo.


• Testo razdelimo na dva dela in med dvema listoma papirja za peko vsakega posebej razvaljamo na 3-4mm debeline. Potem iz testa izrežemo poljubne motive in jih prenesemo na pladnje za peko piškotov. 
• Piškote postavimo v pečico, segreto na 180ºC in pečemo 9-11 minut (odvisno od debeline). Če imamo v pečici dva pladnja piškotov hkrati, zgornjega in spodnjega na polovici časa pečenja zamenjamo.


• Ko piškote vzamemo iz pečice, jih nekaj časa pustimo stati na pladnju, da se ohladijo in še nekoliko otrdijo.
• Za okras v pol skodelice sladkorja v prahu po malem dodajamo vodo in mešamo. Mešanica naj bo tekoča, a gosta. Naložimo jo v vrečko, ki ji odškrnemo vogal, in piškote okrasimo s poljubnimi motivi.

No comments:

Post a Comment