Wednesday, February 18, 2015

Pečena polenta z zelenjavo in sušenim paradižnikom


Potrebujemo:
- 150 g polente
- 1 manjši ali srednje velik jajčevec
- 2 majhni ali eno veliko bučko
- 1 čebulo
- šop listnatega ohrovta
- 1 rumeno ali rdečo papriko
- 4 ali 5 sušenih paradižnikov
- 4 dcl paradižnikove omake
- oljčno olje
- origano
- sol in poper


Priprava:
• 150 g polente vmešamo v 11dcl vrele vode in na nizkem ognju kuhamo 30 minut. Vmes večkrat pomešamo. Potem odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi in strdi.
• Sušen paradižnik drobno nasekljamo in prelijemo z nekaj žlicami tople vode, da se napije. Če uporabimo sušen paradižnik, vložen v olju, potem namakanje ni potrebno.
• Jajčevec narežemo na kocke. Segrejemo večjo ponev in jajčevec narahlo popečemo na oljčnem olju. Nato ga predevamo v skodelico in začasno postavimo na stran.
• Nato v isti ponvi na kančku olja popečemo na kocke narezano bučko in papriko. Ko se zelenjava vidno zapeče, jo stresemo iz ponve in postavimo na stran.
• V isti ponvi na kančku olja popražimo nasekljano čebulo. Po minutki ali dveh dodamo narezane liste ohrovta. Ko ohrovt nekoliko upade, je čas, da jajčevec, bučko in papriko vrnemo v ponev.  Dodamo sušen paradižnik in paradižnikovo omako, origano, nato solimo po okusu. Dobro premešamo, nato pa nekaj minut dušimo na majhnem ognju.
• Ko se polenta, ki smo jo prej skuhali, ohladi, jo zvrnemo iz lonca in narežemo na poljubno velike rezine. Nato jih popečemo v ponvi. Ko kos polente položimo v ponev, se bo prilepil na dno ponve. Potrpežljivo ga pustimo na miru nekaj minut, da se sam odlepi od ponve in zdrsi po njej, če jo potresemo.
• Polento z zelenjavo postrežemo še vročo. Po okusu potresemo s sveže mletim poprom.

No comments:

Post a Comment