Saturday, June 14, 2014

Čičerikini polpeti


Za 10-12 polpetov potrebujemo:
- 300 g kuhane čičerike
- 100 g moke
- 100 g krušnih drobtin
- 4 žlice limoninega soka
- 1 žlico sončničnega ali oljčnega olja
- dodatno olje za pečenje
- 3 stroke česna
- 1 majhno čebulo
- šopek peteršilja
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 čajno žličko kumina* (mletega ali celega)

Priprava:
• Če uporabimo sekljalnik, vanj stresemo čičeriko, česen, na kose narezano čebulo, grobo narezan peteršilj in zmeljemo v enotno maso, ki pa naj ne bo čisto gladka.
• Če ne uporabimo sekljalnika, čičeriko zmečkamo ali sesekljamo z nožem, dodamo drobno sesekljano čebulo, strt česen in nasekljan peteršilj.
• Dodamo olje, limonin sok, sol in kumin in dobro premešamo.
• Nato dodamo moko in krušne drobtine ter mešamo, da nastane precej suha a lepljiva masa za polpete. Da se bo pustila lepše oblikovati, jo pokrijemo in za 1 do 2 uri postavimo v hladilnik.
• Z žlico zajamemo maso in jo oblikujemo v kroglo v velikosti žogice za golf. Kroglico nato sploščimo  v 10-15mm debel polpet.
• V segreto ponev kanemo nekaj olja, nato pa z lopatico v ponev predevamo polpete. Pečemo na srednje visokido visoki temperaturi 4-5 minut, nato polpete obrnemo in pečemo še 4-5 minut.
• Pečene polpete predevamo na papirnato brisačko, da vpije odvečno maščobo. Postrežemo še tople ali pa že hladne.

Nasvet: čičerikine polpete lahko tudi zamrznemo. V tem primeru jih takoj po oblikovanju povaljamo v moki ali krušnih drobtinah, da se v zamrzovalniku ne bodo sprijeli. 

* Kumin in kumina sta sorodni rastlini, vendar imata nekoliko različen okus. 

No comments:

Post a Comment