Saturday, March 22, 2014

Carski praženec z banano


Za 3 osebe potrebujemo:
- 200 g gladke moke
- 320 ml rastlinskega mleka po izbiri
- majhno zrelo banano
- 1 čajno žličko vanilijeve esence, paste ali prahu
- 1 izravnano čajno žličko pecilnega praška
- ščep soli
- sončnično olje
- sveže sadje ali kompot za dodatek
- sladkor za posip (po želji)

Priprava:
• Moko, pecilni prašek in sol dobro premešamo v vrču za mešanje. Dodamo rastlinsko mleko (na primer sojino, mandljevo ali ovseno), pretlačeno banano in vaniljo ter z električnim mešalnikom stepemo v gladko maso. 
• Maso za 20 do 30 minut postavimo v hladilnik in jo pustimo počivati.
• Segrejemo večjo ponev, vanjo kanemo 1 žlico olja in ponev rahlo nagibamo, da je olje enakomerno porazdeljeno po dnu ponve. Nato v ponev vlijemo maso in na srednje visoki temperaturi pečemo 5- 7 minut.
• Sedaj je čas, da vsebino ponve obrnemo. Masa je na vrhu še tekoča, a nič hudega: pomembno je, da se spodnja plast ne prismodi. Spet pečemo 5-7 minut, da dobimo kompaktno testo, ki je od zunaj pečeno, znotraj pa še ne povsem. 
• Testo zvrnemo na rezalno desko in ga razrežemo na kose, ki naj ne bodo večji od 2x4 cm. V ponev kanemo še pol žlice olja, nato pa narezano testo stresemo nazaj v ponev in ga pečemo še 5 minut oziroma tako dolgo, da je popolnoma pečeno.
• Serviramo s svežim sadjem, marmelado ali kompotom. Po želji potresemo s sladkorjem.




No comments:

Post a Comment