Wednesday, February 5, 2014

Aromatično ingverjevo pecivo



Za srednje velik pekač (16 kosov peciva) potrebujemo:

• za pecivo
- 300 g moke
- 1 žlico koruznega škroba
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 30 g svežega ingverja
- 1 bio limono
- 150 g sladkorne melase (če je nimamo, lahko zamenjamo s 100 g rjavega sladkorja)
- 15 ml sončničnega olja
- 2 dcl sojinega ali ovsenega mleka

• za premaz
- 40 g kakava
- 40 g sladkorja (lahko v prahu)
- 50 g veganske margarine ali kokosove maščobe
- 1 čajno žličko vanilijeve esence ali paste
- 5 žlic sojinega mleka

Priprava:
• V posodi za mešanje moko premešamo s koruznim škrobom in pecilnim praškom.
• Ingver olupimo, narežemo na manjše koščke in ga stisnemo s stiskalcem za česen. 
• Limono operemo in osušimo, potem pa naribamo lupino (bela plast naj ostane na limoni). Iz preostalega sadeža iztisnemo sok.
• Ingver, limonino lupino in sok, olje, vanilijo in mleko dobro premešamo, nato pa dodamo moki. Z žlico mešamo, da dobimo gladko (in kar gosto) maso. 
• Maso prelijemo v pekač (uporabimo silikonskega ali s keramičnim premazom, sicer ga je potrebno predhodno premazati z maščobo). Postavimo v pečico, predogreto na 180ºC, in pečemo 25 minut oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit in izvlečemo, čist.
• Pečeno pecivo ohladimo na rešetki, medtem pa pripravimo čokoladni premaz.
• V manjši posodi segrejemo margarino in mleko, nato vmešamo sladkor, kakav in vanilijo. Ko nastane gladka masa, lahko odstavimo s štedilnika.
• Ohlajenemu biskvitu z večjim nožem posnamemo "kapo", da dobimo ravno površino. Premažemo s čokoladnim namazom in pustimo, da se premaz ohladi in strdi. Narežemo in pred serviranjem po želji okrasimo z limonino lupinico.

1 comment:

  1. Poskusil na včerajšnji veganski večerji - preprosto (in) zelo dobro!

    ReplyDelete