Wednesday, January 1, 2014

Kremna porova juha


Za približno 1.8 l juhe potrebujemo:
- 1 čebulo
- 3 stroke česna
- 3 večje pore
- 5 srednje velikih krompirjev
- 1 l jušne osnove (ali 1 liter vode in 2 jušni kocki)
- manjši šopek peteršilja
- poper
- 1 žlico oljčnega olja

Priprava:
• V loncu segrejemo žlico olja in na njem popražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo na kolobarčke narezan por in na srednje visoki temperaturi pokrito dušimo 5 minut.
• Dodamo stisnjen česen, premešamo in dušimo še eno minuto.
• Dodamo olupljen in na kocke narezan krompir in zalijemo z jušno osnovo.
• Ko juha zavre, temperaturo zmanjšamo in pustimo, da pokrito počasi vre 15 minut ozirma tako dolgo, da je krompir kuhan.
• Juho zmešamo s paličnim mešalnikom (lahko do gladkega, lahko pa v njej pustimo nekaj manjših koščkov krompirja in pora - odvisno od tega, kakšno konsistenco imamo radi).
• Pred serviranjem narahlo popopramo s sveže mletim poprom in potresemo z nasekljanim peteršiljem.
• Po želji v juho dodamo še žlico ali dve sojinega jogurta.

2 comments:

  1. Odlična juha! Tudi sama jo pripravljam tako, le da pri meni ne sme manjkati muškatni orešček.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super ideja, hvala! Naslednjič bomo tudi mi poskusili z muškatnim oreščkom.

      Delete