Wednesday, December 25, 2013

Panettone



Za približno 30 cm pekač za potico potrebujemo:

Testo
- 3 ¾ (~660 g) skodelice pšenične moke za vlečeno ali kvašeno testo
- ⅔ skodelice zmeletega rjavega sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja (ali vanilije v drugačni obliki)
- 20 g svežega kvasa
- ½ žličke soli
- nastrgana lupina ene manjše limone
- 1 skodelica vode
- 200 g stopljene margarine (lahko jo stopimo v vodi)

Suho sadje
- 1 skodelica rozin (namočene v vodo, v katero damo par žlici ruma)
- 1 (okoli 150g) skodelica arancinov (limonini in pomarančni)

Italijanski praznični kruh, a ne iz škatle, pač pa naše pečice.

V večji posodi dobro premešamo vse suhe sestavine, v katere na drobno zdrobimo kvas. Dodamo stopljeno margarino in vodo. S kuhalnico ali lopatko sestavine združimo v enotno testo in pustimo pokrito počivati vsaj 20 minut, potem se lotimo gnetenja. Slednje bo nekoliko bolj zahtevno, ker je testo precej mokro, a je pomembno, saj potrebujemo močno testo, da bo lahko visoko vzhajalo. Gnetemo lahko tako, da testo z rokam raztegujemo in prepogibamo. To počnemo okoli 10 minut, ko bo testo že postalo gladko in se ne bo več močno lepilo na pult. Testo pokrijemo s folijo in krpo ter postavimo v hladno shrambo ali zaprto pečico za vsaj 12 ur. Pazimo, da vzamemo vsaj dvakrat večjo posodo, saj bo testo zelo narastlo.

Spočito testo raztegnemo, po njem potresemo tretjino sadja, parkrat prepognemo in ponovimo še z ostalima dvema tretjinama sadja. Oblikujemo v hlebček in damo v pekač za potico ali še bolje, za panettone, če ga le imamo. Vzhajamo 3 do 5 ur na sobni temperaturi. V tem času mora testo vzhajati čez rob pekača. Damo v predogreto pečico na 190°C. Rešetka naj bo med sredino in povsem spodnjo poličko, saj bo Panettone še nekoliko narastel. Peče naj se okoli 1 ure. Če je že gotovo, preverimo tako, da v testo zabodemo nož, ki mora iz njega priti vlažen, a čist. Površina panettona bo temno rjava. Panettone moramo ohladiti tako, da ga damo iz pekača in  obrnemo na glavo. Najlažje ga je povezniti na kakšno bolj odprto košaro. S tem se ni potrebno ubadati, če nas ne moti, da bi se panettone pri ohlajanju malce sesedel.
Hranimo ga v vrečki, da se ne izsuši.

Če imamo možnost gnetenja testa z mešalnikom, lahko sadje dodamo že na samem začetku.

No comments:

Post a Comment