Saturday, November 16, 2013

Čokoladna torta s sadjem


Za torto s premerom 20 cm potrebujemo:
• za testo
- 350 g gladke moke
- 60 g kakava v prahu
- 1 zvrhano čajno žličko pecilnega praška
- 3 dcl sojinega mleka (najbolje navadnega, za kuhanje)
- 1 čajno žličko jabolčnega kisa ali sok polovice limone
- 2 žlici lanenih semen 
- 5 žlic olja 
- 100 g sladkorja
- 1 žlico vanilijeve paste ali ekstrakta
- 1/4 čajne žličke soli
• za premaz
- 60 g kakava v prahu
- 70 g margarine
- 70 g sladkorja
- 30 ml sojinega mleka
- 1 čajno žličko vanilijeve paste ali ekstrakta
• za polnilo in okras
- 1 granatno jabolko
- sok dveh pomaranč
- 150 g marmelade z visokim sadnim deležem

Priprava:

- testo:
• Sojino mleko dobro premešamo z jabolčnim kisom in pustimo stati nekaj minut.
• Laneno seme stresemo v ozek in visok kozarec za mešanje, dodamo 8 žlic vode in zmeljemo s paličnim mešalnikom, da dobimo svetlo, penasto zmes.
• Suha mešanica: Moko, kakav in pecilni prašek v večji posodi za mešanje dobro premešamo; lahko tudi presejemo.
• Mokra mešanica: Sojino mleko s kisom (ki je zdaj nekoliko podobno jogurtu), laneno mešanico, olje, sladkor, sol in vanilijo dobro premešamo.
• Mokro mešanico sedaj prilijemo k suhi in mešamo, da nastane enakomerna, precej gosta masa. 
• Polovico mase prelijemo v pomaščen pekač in pri 180ºC pečemo 12-15 minut (oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga pičimo v testo in izvlečemo, čist). 
• Preostalo maso medtem postavimo v hladilnik in jo uporabimo šele, ko je pekač spet na voljo. 
• Pečeno testo ohladimo na rešetki. (Nasvet: če se odločimo za torto večjih dimenzij ali pa spečemo celotno testo naenkrat, bo čas pečenja daljši).
• Ko se testo ohladi, enemu delu odrežemo tanek vrhnji sloj, da je vrhnja površina ravna. Drugi del po višini prerežemo na pol, da dobimo dve plasti.

- premaz:
• Kakav in sladkor dobro premešamo z vanilijo in sojinim mlekom ter na nizki temperaturi segrevamo do vrelišča. Vmes stalno mešamo.
• vmešamo margarino, odstavimo, in pustimo, da se ohladi.

- oblikovanje torte:
• Osnova bo testo, ki smo mu posneli vrh, da smo ga izravnali. Z žlico ga enakomerno natopimo s polovico pomarančnega soka, premažemo s polovico marmelade (na primer brusnične ali borovničeve) in potresemo s semeni granatnega jabolka (nekaj si jih prihranimo za okras).
• Na namazano spodnjo plast položimo naslednjo plast testa, jo natopimo s pomarančnim sokom (nekaj žlic ga prihranimo za vrhnjo plast) in premažemo z marmelado.
• Zadnjo plast najprej s spodnje strani natopimo s pomarančnim sokom , nato jo poveznemo na prvi dve plasti.
• Premaz nadevamo na vrh torte in ga z žlico ali spatulo postopoma potiskamo navzven in čez rob torte, dokler ni v celoti prekrita s premazom.
• Okrasimo s preostalimi semeni granatnega jabolka in čez noč postavimo v hladilnik.
• Serviramo s svežim sadjem po izbiri.


No comments:

Post a Comment