Saturday, November 30, 2013

Bučno pecivo z limonovo kremo


Za 1 večji ali 2 majhna pekača peciva potrebujemo:

• za pecivo
- 400 g buče (maslene, hokaido ali druge, po želji)
- 2 srednje veliki jabolki (180-200 g na koščke narezanih jabolk)
- 250 g gladke bele moke
- 250 g polnozrnate pirine moke
- 150 g temnega muscovado sladkorja ali melase
- 3 žlice sončničnega olja
- 1 čajno žličko cimeta
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 2 čajni žlički mletega pimenta (če pimenta nimamo pri roki, lahko zamenjamo z mešanico mletih nageljnovih žbic in muškatnega oreščka)
- 2 žlici lanenih semen

• za kremo:
- 300 g silken tofuja
- 25 g veganske margarine
- 1 žlico koruznega škroba
- 50-60 ml limoninega soka
- 50 g sladkorja (lahko tudi v prahu)

• po želji še drobljena kakavova semena za okras

Priprava:
• Bučo in jabolka olupimo, odstranimo semena, narežemo na koščke in stresemo v lonec. Prelijemo s pol decilitra vode in na zmerni temperaturi dušimo 10-15 minut, da se buča zmehča. S paličnim mešalnikom zmeljemo v kašo in pustimo stati, da se ohladi na sobno temperaturo.
• Medtem, ko se buča in jabolka kuhajo in kasneje hladijo, pripravimo kremo (nekaj časa bo morala počivati v hladilniku, da se strdi). V manjšem loncu na nizki temperaturi segrejemo margarino, da se stopi, in jo enakomerno zmešamo s koruznim škrobom. Dodamo približno tretjino tofuja in sladkor ter med stalnim mešanjem kuhamo 5 minut. Nato odstavimo z ognja, dodamo preostali tofu, zmešamo, in ko se zadostno ohladi, vmešamo še sok limone. Z metlico mešamo vsaj 2 minuti, nato postavimo v hladilnik, da se krema ohladi in strdi.
• Laneno seme stresemo v visok, ozek kozarec za mešanje, prelijemo z 8 žlicami vode in s paličnim mešalnikom zmeljemo v svetlo peno.
• Ko se kuhane buče in jabolka ohladijo, zmešamo vse "mokre sestavine": Buči in jabolkom dodamo laneno seme, sladkor oziroma melaso in olje.
• V večji posodi za mešanje zmešamo ali presejemo "suhe sestavine": moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in začimbe. Dodamo mokre sestavine in zmešamo v gladko, precej gosto zmes. Le-to prelijemo v pomaščen (ali s papirjem za peko obložen) pekač.
• Postavimo v pečico, segreto na 180ºC, in pečemo 25-30 minut (oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga pičimo v testo in izvlečemo, čist). 
• Ohlajeno pecivo narežemo na poljubno velike pravokotne ali trikotne kose in okrasimo s kremo. Pri tem si lahko pomagamo z vrečko za dekoriranje ali kar navadno vrečko za zmrzovanje, v katero naložimo kremo, ji odrežemo vogal, da nastane majhna odprtinica, in skozi njo stiskamo kremo v poljubnem vzorcu.
• Po želji potresemo z drobljenimi kakavovimi semeni. 

No comments:

Post a Comment