Wednesday, March 13, 2013

Rižota s porom, vloženo limono in rožmarinom s špinačno prilogo



Za 2 osebi potrebujemo:
- skodelico riža za rižote (vrsta ribe, arborio...)
- 1 srednje velik por
- vejico rožmarina
- majhen košček vložene limone (recept dodan spodaj)
- 2 skodelici jušne osnove (1 kocka)
- 20 dag špinače
- namaz iz sončničnih semen
- tri stroke česna
- sol
- poper
- oljčno olje
- po želji nekaj kaper za okras

Preprosta rižota prestižnega okusa.

Priprava:
• Por narežemo na majhne koščke: po dolgem ga prerežemo na četrtine in potem nasekljamo. 
• V večji ponvi ali posodi z debelim (!) dnom segrejemo dve žlici oljčnega olja in na njem na najmanjšem ognju počasi popražimo ves por. To nam bo vzelo vsaj dobrih 5 minut; če imamo občutek, da bi lahko por porjavel, med praženjem dodamo žlico mrzle vode in premešamo. 
• Dodamo nasekljan rožmarin (količino prilagodimo glede na njegovo aromatičnost) in drobno nasekljano vloženo limono. Popražimo še kakšno minuto. 
• Dodamo riž in dobro premešamo. V tem času zavremo jušno osnovo in jo dodamo rižu. Dobro premešamo in na rahlem ognju kuhamo pokrito 20 minut oziroma dokler ne povre vsa voda. Rižota bo potrebovala še okoli 10 minut, da se skuha do konca. V tem času bo, kot se za rižoto spodobi, postala kremasta in hitro se lahko zgodi, da se prismodi. Zato zadnjih deset minut kuhamo odkrito s postopnim dodajanjem ene skodelice vroče vode in pogosto mešamo. 
• Ko se rižota skuha, dodamo pred postrežbo še malce vode in dobro premešamo. Po potrebi dosolimo. Rižota ne sme biti tako gosta, da se na krožniku ne bi vsaj malo razlezla. Na krožniku rižoto pokapamo z dobrim oljčnim oljem in popopramo ali pa damo ščepec pekoče paprike.
• Med kuhanjam rižote na ponvi z debelim dnom popražimo na drobno nasekljan česen na oljčnem olju. Potem dodamo oprano špinačo in pokrijemo s pokrovko. Tako spinačo “pražimo” toliko časa, da ne ovene (kakšnih 10 minut). Odpremo pokrovko in dodamo dve žlički namaza iz sončničnih semen, sol in poper. Vse dobro premešamo. Če v uveli špinači ni dovolj tekočine, dodamo še par žlic tople vode in premešamo, da dobimo gladko spinačno prilogo. Priložimo rižoti, po želji potresemo z žličko kaper in se odpravimo za mizo.

---

Če želite sami pripraviti vložene limone, potem priporočamo ta recept (po The Millennium Cookbook, Eric Tucker & John Westerdahl).

Priprava te “začimbe” je preprosta, kar pa ne pomeni, da bo tudi okus takšen. Vložena limona ima močan okus in aromo po agrumih, ki ostane prisotna v jedi tudi po dolgotrajnem kuhanju. Svoje mesto najde v rižotah, omakah, namazih in še kje.

Potrebujemo:
- 4 limone (biološke, ker se jih vlaga neolupljene)
- ½ skodelice svežega limoninega soka
- 1 žlico morske soli

Priprava
Limone narežemo na rezine tako, da jih dobimo skupaj 24. V litrski kozarec za vlaganje damo vse sestavine in dobro premešamo. Dodamo toliko vode, da so limone pokrite; površino pokrijemo s folijo in obtežimo, da so limonine rezine stalno potopljene. Tako jih hranimo na sobni temperaturi vsaj 5 dni. Če pustimo še nekaj dni več, se bo okus limon še nekoliko omehčal. Vložene limone prestavimo v manjši kozarec (tako da bo poln), zapremo s pokrovčkom in shranimo v hladilniku. Čez čas se bo okus limon še nekoliko omilil, a bo kljub temu ohranil veliko arome. Pred uporabo lahko koščke speremo soli ali pa jih uporabimo, kot so. Vložene limone imajo dolg rok trajanja, a jih pred uporabo, še posebno če jih ne uporabljamo pogosto, poskusimo.

No comments:

Post a Comment