Monday, January 7, 2013

Čokoladno-čokoladni muffini s posipom




Za 12 muffinov potrebujemo:
- 2 skodelici moke
- 1/4 skodelice kakava (če je mogoče, 2 žlici kakava nadomestimo s fino mleto rožičevo moko)
- 1/2 skodelice sladkorja
- 1/3 skodelice sončničnega olja
- 2 skodelici sojinega mleka
- 100 g temne veganske čokolade
- 2 žlici lanenih semen
- 1 čajno žličko vanilijeve paste ali vsebino 1 stroka vanilije
- 1 čajno žličko pecilnega praška
- 1 čajno žličko sode bikarbone
- pest lešnikov
- 3 žlice kokosove moke
- 3 žlice malinovega sirupa
- ščep soli

Priprava:
• Lanena semena prelijemo s 50ml vode in v visoki, ozki posodi s paličnim mešalnikom zmeljemo, da dobimo penasto zmes. 
• Dodamo sladkor, olje, vanilijo in sojino mleko in dobro premešamo.
• V drugo, večjo posodo presejemo moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in kakav (ter rožičevo moko, če jo imamo). Vmešamo sol.
• Mokre sestavine sedaj dodamo suhim in z roko premešamo, da suhe in mokre sestavine več niso ločene. Masa naj bo ravno dovolj tekoča, da jo je mogoče mešati z električnim mešalnikom (po potrebi dodamo še kanček sojinega mleka ali vode). Z mešalnikom stepamo še 2 minuti, da dobimo gladko maso.
• Sedaj vmešamo čokolado. Če uporabimo čokoladno tablico in ne čokoladnih koščkov za peko, jo narežemo na drobne koščke. Vmešamo jih v maso, da so enakomerno porazdeljeni.
• V model za muffine položimo papirnate košarice, in jih napolnimo z maso (to je najlažje storiti z majhno zajemalko za omake ali z žlico za oblikovanje sladoleda v kepice).
• Pekač postavimo v pečico, predogreto na 170ºC in pečemo 18-20 minut oziroma dokler na površini zobotrebca, ki ga zabotemo v testo in izvlečemo, več ni tekoče mase (le-te na zobotrebcu ne smemo zamenjati s stopljenimi koščki čokolade).
• Med peko pripravimo posip: potrebujemo tri manjše, plitve skodelice. Eno za malinovec, eno za kokosovo moko, in eno za mlete lešnike (le-te na hitro popražimo v ponvi, nato pa v sekljalnku drobno zmeljemo).
• Ko se muffini ohladijo, jim čepice najprej pomočimo v sirup, potem pa še v mlete lešnike (6 muffinov) ali kokosovo moko (drugih 6 muffinov).
•Če pred serviranjem pustimo stati nekaj ur (lahko tudi čez noč), bo papirnate košarice lažje olupiti z muffinov.


No comments:

Post a Comment