Sunday, September 30, 2012

Rabarbarina torta z jogurtom in karamelnim prelivom



Potrebujemo
• za biskvit:
- 175 g zmehčane veganske margarine (npr. Alsan)
- 2,5 dcl sladkorja
- 2 čajni žlički vanilijevega sladkorja
- 2 žlici koruznega škroba ali vanilijevega praška za puding
- 2,5 dcl navadnega veganskega jogurta (npr. Plamil)
- 5 dcl moke
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- cimet (po želji)
• za polnilo:
- 400 do 500 g stebel rabarbare (del tega po želji nadomestimo z jabolki)
• za karamelni preliv:
- 100 g rastlinske margarine
- 1,5 dcl sladkorja
- 1 čajno žličko vanilijevega sladkorja
- 75 g mandljev v lističih
- 2 žlici moke
- 2 žlici sojinega mleka 

Priprava:
• Rabarbaro očistimo, olupimo in narežemo na tanjše kolobarje.
• Pečico ogrejemo na 175°C. Tortni model premera 24 cm obložimo s papirjem za peko ali ga na tanko namažemo z margarino.
• Pripravimo maso za biskvit. V večji posodi penasto umešamo margarino in sladkor, nato temu primešamo koruzni škrob in jogurt in dobro premešamo.
V drugi posodi zmešano moko s pecilnim praškom (in cimetom). Moko nato postopoma dodajamo k jogurtovi masi. Dobljeno zmes vlijemo v pripravljen pekač
• Po masi razporedimo rabarbarine koščke, ki jih nato z dlanjo nekoliko vtisnemo v maso.
• Pečemo 45 minut; malo pred iztekom časa začnemo s pripravo karamelnega preliva.
• Pripravimo karamelni preliv. V kozici na manjšem ognju stopimo margarino in primešamo ostale sestavine. Ob mešanju sestavine kuhamo nekaj minut, da se sladkor stopi in sestavine dobro premešajo.
• Biskvit vzamemo iz pečice in čezenj polijemo karamelni preliv (pomagamo si z žlico). Torto nato položimo nazaj v pečico in pečemo pri isti temperaturi še 15 minut.

No comments:

Post a Comment