Saturday, June 30, 2012

Kremna čokoladna torta


Potrebujemo:
• za testo:
- 2/3 skodelice moke
- 1/4 čajne žličke pecilnega praška
- 1/6 skodelice sladkorja
- 3 žlice kakava v prahu
- 1/4 skodelice olja
- 85g javorjevega sirupa (lahko ga nadomestimo z nekaj manj kot polovico skodelice sladkorja)
- ekstrakt vanilije ali 1 vanilin sladkor
• za kremo:
- 1 skodelica vode
- 1 jedilna žlica kosmičev agar agarja (ali dobra polovica čajne žličke agar agarja v prahu)
- 2 žlici kakava v prahu
- 350g veganske temne čokolade
- 2/3 skodelice sladkorja
- 340g kremnega ("silken") tofuja

Priprava:
• Testo. Zmešamo moko, pecilni prašek, kakav in sladkor. V drugi posodi zmešamo olje, javorjev sirup in ekstrakt vanilije. Sedaj suhe in mokre sestavine zmešamo skupaj. Dobljeno zmes prelijemo v okrogel model za torte (s premeron 20 ali 23 cm) in pečemo približno 10 minut pri 175ºC. Z zobotrebcem se prepričamo, da je testo res pečeno (zobotrebec pičmo v testo in izvlečemo: če je suh, je testo pečeno).
• Krema. V majhnem loncu zmešamo vodo z agar agarjem in kakavom. Na majhnem ognju naj med stalnim mešanjem zmes vre 10-15 minut. Odstavimo z ognja in med mešanjem dodajamo koščke čokolade, da se stopijo.
V blenderju ali s paličnim mešalnikom zmešamo tofu in sladkor, ki ju nato dodamo čokoladni zmesi.
• Kremo prelijemo čez testo in pustimo, da se ohladi. Nato pred serviranjem vsaj za 1 uro postavimo v hladilnik, da se kremna plast strdi.
• Okrasimo npr. z majhnimi ingverjevimi ali podobnimi piškotki.


* 1 skodelica = 240 ml

No comments:

Post a Comment