Wednesday, April 18, 2012

Sojin falafel z zelenjavnimi zavitki (plus sojino mleko)


Najprej pripravimo sojino mleko, preostalo sojino maso pa uporabimo za falafle.

Sojino mleko
250 g bele soje čez noč namočimo v 2l vode. Naslednji dan vse skupaj čim bolj drobno zmeljemo v mešalniku. Dobljeno zmes precedimo skozi fino cedilo, gazo ali kuhinjsko krpo. Tekočino v loncu počasi kuhamo na šibkem ognju. Dodamo ščepec soli. Dobljen napitek ima zelo izrazit okus, zato po želji dodamo vanilijev sladkor, agavin sirup ali kakšno drugo sladilo.

Sojin falafel
Potrebujemo:
- sojino maso, ki smo jo s precejanjem ločili od sojinega mleka
- nekaj žlic čičerikine moke
sol, koriander, kumino, čebulo in česen v prahu, poper, peteršilj
- rastlinsko olje

Priprava:
Vse sestavine dobro zmešamo. Čičerikine moke dodamo toliko, da je masa dovolj kompaktna, a nikakor ne sme biti suha, ker v tem primeru razpade. Maso nato pustimo stati pol ure. Z žlico ali z dlanmi oblikujemo kroglice, ki jih ocvremo v vročem olju.  

Zelenjavni zavitek
Potrebujemo:
- 250 g moke
- 120 ml vode
- 1 čajno žličko soli
- 1 žlico olja
- za nadev: zelenjavo po želji ( paprika, korenje, mlada čebula, por, pasiran rjavi fižol, koruza, kitajsko zelje, paradižnik, različni kalčki... )

Priprava:
Moko, vodo, sol in olje dobro zamesimo (testo mora biti nekoliko lepljivo oziroma vlažno). Testo naj stoji pol ure, nato ga oblikujemo v palačinke. Pri tem potrebujemo nekoliko več moke za lažje oblikovanje. Pečemo v ponvi na visoki temperaturi, brez maščobe, da palačinka porjavi, a je še mehka.
Vanjo zavijemo zelenjavo po želji, lahko dodamo tudi omako (na primer pest indijskih oreščkov, žlico gorčice, 2 stroka česna, 2 žlički kosmičev jedilnega kvasa, 1 žlico koruznega škroba (Gustina), 1 žlico kisa, malo soli in 1 dcl vode v mešalniku zmešamo v gladek preliv).

No comments:

Post a Comment