Monday, April 16, 2012

Klasična veganska pizza


Za dve veliki pizzi potrebujemo:
- 450 g moke
- kocko svežega kvasa
- zavoj topljivega veganskega sira (190-200g)
- 2/3 skodelice na lističe narezanih gob (na primer šampinjonov)
- 1 rdečo in 1 zeleno papriko
- pol skodelice sladke koruze
- zelene in/ali črne olive
- 300g pasiranega paradižnika
- skodelico rukole
- 1 žlico origana
- 1/3 čajne žličke sladkorja
- 1/2 čajne žličke soli
- 1 žlico rastlinskega olja

Priprava:
• Kvas zmešamo s sladkorjem v 3 dcl tople (ne vroče!) vode in pustimo nekaj minut, da naraste (uporabiti moramo kozarec ali posodo z volumnom vsaj pol litra). Nato dodamo olje.
• V večjo posodo presejemo moko. Po malem dodajamo kvasovo raztopino in mešamo, da dobimo rahlo vlažno in lepljivo testo, ki pa se lahko loči od sten posode in prstov. Po potrebi (različne vrste moke imajo različne lastnosti) dodamo še malo moke ali malo mlačne vode. Mesimo vsaj 5 minut.
• Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati in vzhajati (približno 10-15 minut). Ko naraste, ga ponovno premesimo in ponovno pustimo vzhajati.
• Ko čakamo, da testo vzhaja, pripravimo paradižnikovo omako: zmešamo pasiran paradižnik, sol in origano. Narežemo gobe in papriko. Veganski sir naribamo ali narežemo na lističe.
• Testo razdelimo na dva enaka dela, ki ju oblikujemo v kepi. Vsako kepo na pomokani površini razvlečemo, da je po velikosti enako pladnju za peko.
• Testo prenesemo na pladenj za peko, premažemo s paradižnikovo omako, obložimo z gobicami, koruzo in papriko. Potresemo oziroma obložimo z veganskim sirom in okrasimo z olivami.
• Pečemo pri 180ºC od 12 do 15 minut, dokler skorjica ne porjavi.
• Serviramo potreseno s svežo rukolo.



No comments:

Post a Comment